АРОНИЯТА - Извор на здраве

Аронията (Aronia melanocarpa) принадлежи към род Sorbus, подрод Aronia на сем. Rosaceae. Известна е още с руското си име – Черноплодна рябина. Произхожда от горските райони на ...
Научи повече
Аронията съдържа много йод – 6 пъти повече от касиса. По съдържание на аскорбинова киселина се нарежда до вишната, червената боровинка, зимните сортове ябълки, като превъзхожда съществено горската ...
Научи повече
При повишено кръвно налягане е полезно да се употребяват по 100г. плодове или 50г. сок по три пъти дневно, 30 мин. преди хранене в продължение на 10-30 дни ...
Научи повече
За лечение на хипертония и атеросклероза – плодовете на аронията се стриват със захар в съотношение 700гр. захар с 1кг плодове. Приема се по ...
Научи повече
Набраните плодове от арония се сушат разстлани на тънък слой на сянка или в сушилня, при температура не повече от 60`С. Съхраняват се на ...
Научи повече
Плодовете на аронията са отлична сурувина за хранително-вкусовата промишленост и всеки, който желае да приготви в домашни условия вкусни и полезни ...
Научи повече

ПРОИЗХОД И СЪСТАВ

Аронията (Aronia melanocarpa) принадлежи към род Sorbus, подрод Aronia на сем. Rosaceae. Известна е още с руското си име – Черноплодна рябина. Произхожда от горските райони на източното крайбрежие на Северна Америка. Най – широко разпространение като културно растение е получила в Русия, поради своята невзискателност, голяма студоустойчивост и високодобивност.

За България аронията е сравнително нов овощен вид. Отглежда се главно като любителска култура и в малки промишлени насаждения. През последните години се наблюдава засилен интерес към аронията, дължащ се на лечебните и хранителни свойства на плодовете.

Въпреки, че зрелите плодове са с не много приятен вкус, от тях се приготвят превъзходни сокове, компоти, сладка, десертни вина, лечебни препарати и оцветители за сладкарската промишленост.

В плодовете на аронията най-ценно е съдържанието на витамин Р. По количеството му няма съперник сред плодовете.Те са диетично и поливитаминно средство за лечение на редица болести.

Лечебни свойства и приложение в медицината

Аронията съдържа много йод – 6 пъти повече от касиса. По съдържание на аскорбинова киселина се нарежда до вишната, червената боровинка, зимните сортове ябълки, като превъзхожда съществено горската ягода, малината, и червеното френско грозде. По съдържание на бета-каротин си съперничи с морковите и облепихата.

С лечебна цел плодовете на зрялата арония се използват на първо място, като поливитаминозно средство при хипертонии, тиреотоксикоза, цистит, треска.

За профилактика и лечебни цели се препоръчва аронията да се употребява като свежи плодове, замразени, изсушени, под формата на сок или консерви, екстрат, настойка, под формата на таблетки витамин Р.Варени, плодовете на аронията имат кръвоспиращо и диуретично действие, а изсушени се предписват при дезинтерия. От плодовете се приготвят сокове и консерви, при което се запазват всички лечебни свойства.

Аронията е полезна при хипертония I и II стадий, участва в окислително-възстановителните процеси, благодарение на съчетанието на витамин Р с аскорбиновата киселина. Спомагат при различни кръвотечения и каполяротоксикоза. Добре виляе на болни от захарен диабет, поради съдържанието на сорбит в плодовете, който служи като заменстител на захарта.

Помага про заболяване на бъбреците, гастрити с понижена киселинност, петнист тиф, скарлатина, ревматизъм, алергични състояния свързани с приемането на антикоагуланти, хепатит, отравяния, мокри екземи и някой други кожни заболявания. Също така аронията снишава съдържанието на холестерина в кръвта на болните от атеросклероза..Плодовете на аронията оказват лечебно действие при хиперфункции на щитовидната жлеза, а също така и при лъчева болест или радиоактивно облъчване. Плодовете и сокът от арония запазват витамините и така повишават защитните сили на организма, възбуждат апетита, увеличават киселинността и спомагат за отделянето на стомашни сокове и за активността на стомашните ферменти. В свеж вид плодовете и сокът от арония понижават артериалното налягане при хипертония. При хора с нормално кръвно налягане действието не се наблюдава, поради което аронията може д се консумира без ограничение. Лекарствени препарати от плодовете на арония се приемат за лечение на хипо и авитаминоза Р.

Лечебни препарати

При повишено кръвно налягане е полезно да се употребяват по 100г. плодове или 50г. сок по три пъти дневно, 30 мин. преди хранене в продължение на 10-30 дни, в зависимост от степента на заболяването и индивидуалните особености на болния. Сокът и плодовете от арония се съхраняват при температура 3-5`C в защитени от светлина места. При неправилно съхранение е възможно сокът да се пресече и да загуби лечебните си свойства. Ефективността на препаратите от арония се повишава при едновременна употреба с растения съдържащи аскорбинова киселина (шипка, черно френско грозде).

Сокът от арония лекува изгаряния, а също така се препоръчва при склероза на съдовета на главния мозък. Аронията активизира хомеостазата.

Като лекарствено средство се препоръчва, плодовете на аронията да се използват напълно узрели. Сокът от арония се добива при отцеждане на преса с добив до 60%. В него съдържанието на еитамин Р е около 0,5%

По химически състав и използване е сходен със свежите плодове. Ако изстисканите плодове се изсушат, се произвежда лекарсвена форма от арония – таблетки ли прахчета витамин Р, при което съдържанието му е до 20%. Използва се за профилактика и лечение.

Народна медицина - рецепти:

При хипертония и атеросклероза

За лечение на хипертония и атеросклероза – плодовете на аронията се стриват със захар в съотношение 700гр. захар с 1кг плодове. Приема се по 75-100 гр. по два пъти на ден.

При хемороиди

При хемороиди се приготвя сладко от равни количества плодове арония и мед. Приема се вътрешно по 100гр. два пъти на ден, 30 минути преди ядене.


При простуда

При простуда – 3 супени лъжици сушени плодове и цветове се заливат с 1л. вряла вода, плътно се покриват и се оставят да престоят 3-4 часа, след което се прецажда и се приема като средство за изпотяване по една голяма чаша на всеки 2-4 часа, като се добавя и по една супена лъжица мед.

При диария, дезинтерия, заболявания на стомаха, червата, хипертония

За профилактика и лечение при диария, дезинтерия, заболявания на стомаха, червата, хипертония е полезно да се пие по 100 мл свеж сок от арония три пъти на ден 30 минути преди хранене.

При хипертония и атеросклероза

При хипертония и атеросклероза се приготвя смес от равни части плодове от арония, корени от глухарче, равнец и коренища от пирей. Една супена лъжица от сместа се прибавя към 200мл вряща вода, престоява 2-3 часа и се прецежда, приема се преди закуска по четвърт чаша.

При авитаминоза

При авитаминоза - 1 чаена лъжичка сухи плодове се заливат с 400 мл. вряла вода и се оставят да престоят 4 часа. Настройката се пие по една чаша от 2 до 4 пъти на ден.

При изтощение на организма, малокръвие

При изтощение на организма, малокръвие и като диуретично средство - 2 чаени лъжички плодове се заливат с 300 мл вряла вода и се оставят да киснат един час. Подслажда се със захар и се разпределя на 3-4 приема през деня.


При висока температура

При висока температура се използва аналогична настойка, приготвена от три части цветове на арония с чаша вряла вода, престоява 30-40 минути и се приема на 3-4 пъти през деня.При ревматизъм и заболяване на белите дробове

При ревматизъм и заболяване на белите дробове, се смесват пет части плодове на арония, пет части плодове на шипка, три части корени на глухарче, 7 части равнец и две части цветове на глог. Две супени лъжици от сместа се прибавят в 500 мл вряща вода, престояват 5-6 часа в плътно затворен съд, след което се прецеждат и се приемат по 150мл три пъти на ден, един час след хранене, като се добавя една чаена лъжичка мед.

Съхранение и преработка в домашни условия

Набраните плодове от арония се сушат разстлани на тънък слой на сянка или в сушилня, при температура не повече от 60`С. Съхраняват се на прохладно място не повече от три дни след беритбата, а при температура не по-висока от 5`С – до 2 месеца след беритбата.

За по-продължително съхранение се берат плодовете със съцветията с помоща на ножици и се нанизват на тел или сизал. Опънати на сянка по този начин се извършва сушенето.

Стандартът за качествени сухи плодове арония изисква те да съдържат 25% екстрактни вещества и не повече от 18% влага. Препоръчва се, в процеса на сушене да се следи за наличие на загниване или плесен. Засегнатите плодове се отсраняват, за да не се увреди продукцията.

Срокът за съхранение и използване на сухите плодове арония е не повече от 2 години.

Кулинарни рецепти

Плодовете на аронията са отлична сурувина за хранително-вкусовата промишленост и всеки, който желае да приготви в домашни условия вкусни и полезни консерви и сокове, може да използва приложените рецепти:

СЛАДКО ОТ АРОНИЯ

Плодовете се преработват, измиват и бланшират в кипяща вода за две минути. Непосредствено след това се изсипват в горещия, предварително приготвен захарен сироп, загряват се до кипване и се варят 5-7 минути на слаб огън, след което се снемат от огтня и се оставят да престоят 8 часа. Сладкото се доварява и накрая се прибавя и накрая се добавя лимонена киселина. След като изстине се затватя в сухи бурканчета. За 1кг плодове са необходими 1-1,2кг захар и 1г лимонена киселина.

АРОНИЯ ПРЕТРИТА СЪС ЗАХАР

Преработени и добре измити плодовете се бланшират в кипяща вода за 5 минути, след което се претриват през сито от неръждаема стомана. Получената маса се смесва със захар (1:1) размесва се добре, загрява се до 70С и се зазсипва в топли буркани. Стерилизират се в кипяща вода. За буркани от 0,5л в продължение на 20 минути, за буркани от 1л – 25 минути.


СУШЕНА АРОНИЯ

Плодовете се сушат при температура не по-висока от 60С в сушилна или фурна. Те се разстилат на тънък слой в подходящи плитки съдове – сита, подноси, скари. По врме на сушенето е необходимо плодовете постоянно да се размесват.

СОК ОТ ЯБЪЛКА, ЦВЕКЛО И АРОНИЯ

Ябълките и цвеклото се измиват, попарват с вряла вода и им се изцежда сокът. След това всички сокове се смесват, загряват се до кипване, добавят се листа от френско грозде и малина, и се вари в продължение на 5 мин. Бутилира се в предварително загряти судове. Ябълков сок – 2.5л, сок от цвекло – 0,2л, сок от арония – 0,3л, листа от френско грозде – 3бр, и листа от малина – 3бр.

КОНФИТЮР ОТ АРОНИЯ И ДЮЛЯ

Плодовете от арония се сваряват до пълно омекване с малко вода, захлупени с капак. Добавя се захарта и се вари 10-15 минути, и след това се добавят обелените и нарязаните на дребно дюли. Вари се до готовност и се затваря в буркани.

КИСЕЛО МЛЯКО СЪС СОК ОТ АРОНИЯ И ЦВЕКЛО

Цвеклото се мие, попарва се и от него се отцежда сок (по лесно е с помоща на ел.сокоизтисквачка). Киселото мляко се смесва със сока от арония (консервиран или свеж), след това се добавят сока от цвекло и захарта. Разбиват се с миксер до получаване на пяна. Консумира се охладено. На 50гр сок от арония – 50гр сок от цвекло, 400гр кисело мляко и 30гр захар.

СОК ОТ АРОНИЯ

Плодовете се намачкват, след което раздробената маса се загрява на водна баня до 40С. Сокът се отцежда с помоща на сокоизтисквачка и се разлива в бутилки от половин и един литър. Стерилизира се 15-20 мин от завирането. Може да оставите сокът да заври и горещ да се сипе в затоплени бутилки, които веднага се запечатват и хермитизират. За подобряване на вкуса, може да добавите захар (50 г на 1л сок) или ябълков сок (30-50%)


КОМПОТ ОТ АРОНИЯ

Бланшираните плодове се слагат в буркани от 0,5-1л до 1/3 от обема им и се заливат с горещ 80 захарен сироп (на 1л вода се добавят 500гр захар). Така залети, бурканите се оставят 2-6 часа и след това се стерилизират 20-25 минути във вряща вода. За заливката може да се използва подсладен ябълков сок (220 гр на 1 л сок). В ябълковия сироп, плодовете на аронията стават по-меки, нежни и с по-хармоничен вкус. Може да приготвяте компоти асорти с ябълка, облепиха, круши. В този случай, количеството плодове от арония не трянва да бъде повече от 15%.


СЛАДКО ОТ АРОНИЯ

Бланшираните и охладени плодове се заливат със сироп, кипват се и се варят до готовност (20-30 мин). Сиропът се приготвя от 1кг захар и 2 чаши вода за 1кг плодове. Приятно сладко ще получите, ако добавите и същото количество ябълки, които се нарязват на парченца. За 1кг смес се слага 1кг захар и 1,5к чаша вода. За сиропа, може да ползвате отвара от вишневи листа (шепа листа на 1л вода).


АРОНИЯ И БОРОВИНКИ СЪС ЗАХАР

Плодовете в равни количества се добавят и се намачква захарта (1кг на 1 кг смес). Съхранява се в хладилник.Плодовете от арония могат да бъдат целогодишно съхранени, като се замразят във фризер при t` -18` до -24`. Размразени се използват във всички гореописани рецепти.

Използвани са извадки от книгата на Драган Брезовски – „Аронията – отглеждане и лечебни свойства”

Нагоре